fbpx
„De profesie, OM, încerc să las o urmă cu tocul pe hârtie. Nu cred în tocuri roșii. Fac zgomot.“

Singura investiție reală într-un copil este educația, în rest, scame de cartier

de

De câte ori nu am fost ispitiți de o carte din librărie, am cumpărat-o, dar n-am deschis-o?! N-am avut timp din cauza copiilor.

Dar, de câte ori nu a vrut copilul să ne povestească ceva și am cerut o sinteză rapidă. Iarăși, n-am avut timp din cauza jobului.

Aspirați în efectul de tunel, în care intram lunea și ieșeam vinerea, ne rămânea sfârșitul de săptămână pentru ei, doar pentru două teme, trei poze pe Facebook și vreun parc traversat în viteză.

Uite că, la vremuri sensibile, a venit timpul comunicării. Un timp în care să ne privim în ochi, să ne minunăm, culmea!, despre ce simt și gândesc copiii noștri.

El Dorado

Din păcate, alergatul după perfecționare, recunoaștere și ban ne-a alterat comunicarea tocmai cu oamenii cărora le pasă. Credeți că un copil ne sună în recreație pentru o necesitate vitală?! Nu, îi e dor, dar noi facem o conversație bionică cu promisiunea că vorbim acasă despre cutare lucru, deși știm că nici această promisiune nu o putem onora cum se cuvine.

Suntem aceleași mame care, în bebelușia lor, deși eram topite de nesomn, cântam, cântăream gramele de alimente bio, făceam o saga din creșterea corectă. Acum, avem o justificare nerostită, dar gândită, ”muncesc pentru tine”. Nu sancționăm nesimțirea și neobrăzarea din alte medii, respectăm coduri de politețe, însă, când ajungem acasă, evacuăm toate acumulările de peste zi pe cei cărora le pasă.

La multe lucruri m-am gândit zilele acestea, am avut timp să mă gândesc.

Sunt vremuri care, vrând-nevrând, ne duc la această conștientizare: doar căminul este singurul loc pe lume în care nu poți spune nimeni nu este de neînlocuit.

Ina, mezina familiei, mi-a propus un serial pe Netflix, am acceptat strict din drag de ea. După primele episoade, așa tare m-a captivat că am ajuns, când ea adormea, să mă uit pe furiș la câteva episoade în avans. Nu i-am zis ca să n-o dezamăgesc. A doua zi, reluam cu ea, cu interesul ce ți-l dă un nou episod. La finalul serialului, m-a întrebat dacă mi-a plăcut. Daaaaa! A închis TV-ul, m-a îmbrățișat și mi-a zis: Mami, te-am mințit, eu văzusem toate sezoanele, dar am fost bucuroasă că l-am revăzut cu tine.

Ce facem noi când stăm în casă?!

Căutăm activități ce ne fac plăcere și le împărtășim: urmărim documentarele Leei despre animale și ținuturi exotice, serialele Inei și gimnastica mea, în trei, frumușel pe mocheta din sufragerie, cu ochii pe programele de pe Youtube.

Dincolo de filme, zilele acestea, trebuie să găsim alternative de învățare, că anul 2020 ne spune dacă, după absolvire, plivim de buruieni o cărăruie sau construim o intersecție solidă de opțiuni. Ne distrăm, ne hăhăim, dar, mai trebuie și să-nvățăm.

Educația începe din casă

Din fericire, oferta MEN prin teleșcoala la TVR 2 este o idee excelentă, dar ce ne facem cu limbile străine?! Că acolo este vorba de o abordare individuală, pe sunet, pe conversație, nu pe microfonul de Google translation ce măcănește rapid un ceva.

Arătătorul social ne arată că a ști o limbă străină nu mai este un moft de salon, ci o aptitudine cu dimensiune utilitaristă. Fără o limbă de circulație devii analfabet funcțional în ziua de azi.

Platformele informatice de comunicare ajută uriaș pentru că profesorul vede precis ce și cât nu știi. Nu mai controlează teme, aleatoriu, sub presiunea raportului 30 elevi/50 minute.

Digitalul, însă, ajută foarte bine, acum. Profesorul apasă fix pe rana ta lingvistică, ești tu cu el pe Skype, un privilegiu pe care rarisim îl găsești la meditatorii cu clasa de sufragerie.

După mine, orice părinte care știe o limbă străină nu va fi niciodată dascălul propriului copil, de nu este profesor. Noi nu avem metode de predare, nu le cunoaștem, nu avem experiența clasei. O spun din practica de părinte ce s-a vrut profesoara fiicelor pe franceză, iar tatăl, pe engleză. Nu a funcționat decât la nivel de conversație, nicidecum profund, gramatical, fonetic etc. Modul în care se predă este la fel de important ca materia în sine.

Așa că am butonat pe Google, pe cuvinte cheie de genul cursuri on line, limba engleză. Mi-a apărut Centrul de Limbi Străine FIDES.

Vă ofer și vouă, în aceste zile, ce am găsit on line pentru elevii și adulții care trebuie să exerseze ACUM o limbă străină, pentru examene sau startare profesională.

De luni, noi deschidem televizorul pe programul Teleșcoala la TVR 2 și, apoi, pe Skype, engleza la FIDES. Nu strică să apăsați aici: https://www.fidescentre.ro/cursuri-de-limbi-straine-online

De întrebi un chinez:

  • Ce este bine să dai copilului în viață? O casă? O mașină? Bani?

Îți va răspunde așa:

  • Educație. Este singura investiție pe termen lung. Astfel, le va avea pe toate, iar, spiritual, peste.

 

Comentarii

  • Adevăr ai scris! ♡

    Violeta 1 aprilie 2020 8:07 AM Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

!--/Google Analytics -->