fbpx
„De profesie, OM, încerc să las o urmă cu tocul pe hârtie. Nu cred în tocuri roșii. Fac zgomot.“

Ca pe ace, cu dr. Codruț Țuțu – omul care a învățat tainele vindecării într-o peșteră tibetană

de

Plecasem pe senin de la serviciu, însă, pe o străduță în drumul spre casă, un vortex de ploaie mi-a făcut umbrela origami și m-am retras sub o tufă înșirată pe zid. Stăteam între două streșini din care șuroia apa ca izvorul din munte. Aerul era îmbibat în miros de ceai, părea că cineva apucase vârtos un tei și-i înmuisae floarea într-un ibric uriaș. Atunci, mi-am luat bucuria în dinți și am plecat de sub adăpost. Natura îmi oferea gratis o liniște ce mi-a spulberat agenda la care mă gândisem cu încrâncenare.

 

… Natura care îți dă miresme pe care nicio licență de parfum nu le-ar nimeri, iarba udă cu miros de fân care – ți scoate sandaua din picior, copacul cu scoarța brăzdată ca zațul de ghicit, care te cheamă spre el.

Omul nu a apărut fără cele de trebuință adaptării, natura i le-a dat pe toate. Tristețea noastră a apărut când ne-am îndepărtat, ne-am tot dus în evoluție, detașându-ne de darul de început. Este bine că ne-am modernizat, însă, darul primar l-am uitat, îl mai privim ici – colo ca într-un album vechi de fotografie: o ghirlandă de plastic verde, o fântână arteziană de mall în care recirculă apa,  o stâncă de plută, un tapet cu drumeag de pădure, un ceva de amintire.

Când o prietenă îmi pleca prin zone exotice, aveam obiceiul să cer un suvenir- magnet cu simbolul locului. Acum vreau un degetar de pământ, să simt pământul de prin alte părți. Am primit recent un vârf de țărână roșiatică de lângă Piramide, acum aștept unul de la Marele Canion, să nu mai aud pe cineva că n-am pus piciorul pe pământ american.  Terra noastră…

…. Am prin casă, izmă și busuioc care-mi aduc aerul ăla bun, cum niciun odorizant nu izbutește să o facă. M-am întors la galantarul bunicii cu săculeți cu plante de ceai pentru că totul e întoarcere, la un moment dat, apare declicul prin ceva și te prinzi. La mine, și prin dr. Codruț Țuțu de la Clinica Pirasan, omul care a dat informației din anii studenției profunzimi accesate într-o peșteră tibetană, unde a învățat tainele vindecării de la maeștrii medicinii tradiționale.

 

Cum v-a venit ideea de a merge pe medicina naturistă?! Călătorie „inițiatică” sau întâmplare? Totuși, ați terminat facultatea într-o perioadă non-net, în care accesul la informația de gen era limitat. În ce paradigmă gândește un absolvent de Medicină, pe această cale?!

Am citit cărți despre acupunctură, dar, și o carte foarte veche despre plante, iar, din acel moment, mi-am dat seama că adevărul despre noi este că suntem și materie, și energie. Imediat, am înțeles că vreau să practic acest tip de medicină pentru că este completă.

Medicina naturistă acționează în mod autonom sau poate fi guvernabilă de cea alopată? Este o terapie complementară?

Medicina tradițională este nu doar medicină, ci și artă. A o stăpâni nu înseamnă să fii absolventul unor cursuri cu durată de trei luni și să postezi pe un site că practici medicina tradițională. Sunt instruit inclusiv de cel mai mare Maestru în viață în medicina tradițională: Mavrino.

Medicina tradițională tratează organismul în complexitatea sa. Pentru specialiștii în domeniu nu există secrete în tratarea afecțiunilor, având în vedere că este practicată de la începuturile istoriei umane. Tratamentul în medicina tradițională se bazează pe roadele naturii și pe zeci de mii de ani de experiență. 

Care este spectrul bolilor ameliorate sau, de-a dreptul, vindecate?

Cu ajutorul acupuncturii, se poate interveni pentru tratarea oricarei afecțiuni. Tratamentul cu acupunctură trebuie însoțit de unul cu plante medicinale, întrucât acupunctura acționează pentru eliminarea blocajelor energetice minore sau majore și echilibrarea sistemului energetic, însă plantele medicinale acționează la nivel organic, pentru regenerarea țesuturilor și a organelor afectate.

Am tratat și vindecat afecțiuni precum: tumori benigne și maligne, dureri cronice cauzate de afecțiuni vertebrale, artrita reumatoidă, discopatia, hernia de disc, osteoporoza, artroza, spondilita anchilozantă, insomnia, sindromul hiperkinetic, sindromul burn-out. De asemenea, migrene, nevralgie, depresie, anxietate, nevroza, atrofie cerebrala și cerebeloasă, adenom hipofizar, hipo și hipertiroidie, noduli tiroidieni, noduli mamari, diabet, chisturi ovariene, fibrom uterin, endometrioza, cervicita, sterilitate, tulburări de dinamică sexuală, adenom de prostate, gastrita, ulcer, enterocolita, sindromul colonului iritabil, steatoza hepatică, hepatita, pancreatita, bronșita, astm, rino-sinuzita, afecțiuni renale, tulburări de imunitate, alergii.

Puteți estima într-un procentaj?

Nu se poate estima într-un procentaj pentru că vindecarea depinde de mulți factori. Tratamentul este personalizat, unic pentru fiecare pacient.

Ce este acupunctura?

Acupunctura este un sistem complex de diagnosticare, tratare și prevenire a bolilor și ocupă un loc aparte în medicina tradițională. Exista numeroase teorii care încearcă să explice mecanismele prin care acupunctura ajută corpul uman să se echilibreze. În credința orientală, corpul material este susținut de scheletul energetic. Efectele terapeutice ale acupuncturii constau în deblocarea și eliminarea dezechilibrelor energetice minore sau majore, ce apar în cadrul acestui sistem energetic.

Acele se plasează pe zona afectată sau este o schemă predefinită?

Tehnicile de acupunctură se aplica pe cele 14 meridiane energetice distribuite în corpul uman care corespund cu organele interne. Fiecare meridian este compus din 6 puncte de bază. De-a lungul fiecarui meridian sunt plasate puncte cu rezistență joasă și cu vibrații reduse – în aceste locuri sunt introduse acele de acupunctură pentru a se echilibra sistemul energetic. La nivelul fiecarui meridian se găsește câte un punct de alarmă. Dacă există întrerupere de energie, punctul de alarmă devine dureros la apăsare ușoară.

De la aceste puncte începe tratamentul efectiv pe meridian, prin introducerea acului și, eventual, utilizarea moxei sau a amestecurilor din plante medicinale. În tratatele tradiționale sunt descrise până în secolul trecut, 800 de puncte ale corpului uman. În prezent, s-au adăugat încă 140, în total, 940 de puncte corespondente ale organismului și se crede că se vor mai adăuga și altele.

Care este istoricul acupuncturii?

Originile acupuncturii se pierd in istorie, însă această metodă de tratament există de la începutul civilizației pe Terra. Primul tratat de acupunctură descoperit datează de acum 4500 de ani. În China, au fost descoperite ace de acupunctură confecționate din piatră, ace ce datau din anul 8.000 î.Hr.

Terapia aceasta nedureroasă, ”pe ace”, este dublată de medicația „ierburoasă”. Plantele, un snop de substanțe bune și mai puțin bune. Cum le combinați, după regulile farmaciei sau este intuiție „alchimistă”?

Am facut cunoștință de copil cu puterea vindecătoare a plantelor medicinale. Știam, de pildă, că pătlagina vindecă rănile și o puneam pe zgârieturi.

Practicată de mult timp, în cadrul medicinei tradiționale, fitoterapia se bazează pe ceaiuri, capsule și tincturi din plante. Egiptenii cunoșteau efectele benefice ale ricinului, pelinului și șofranului, în timp ce grecii și romanii învățaseră atât de multe despre plantele medicinale și utilizarea lor, încât au dominat, în domeniu, întreg Evul Mediu.

Colonizatorii teritoriului american, de asemenea, au constatat ca populația băștinașă cunoștea unele efecte medicinale ale ardeiului, semințelor de cacao și ale frunzelor de coca. Iarăși, în Africa, localnicii întrebuințau semințele de coca împotriva oboselii și surmenajului, folosindu-se de efectul cofeinei.

Vă amintiți despre cartea aceea veche despre care v-am spus la început?! Acolo sunt toate rețetele de bază pe care le-am adaptat la zilele noastre, la poluare, stres, etc.

Dacă de mai bine de un deceniu clinica dvs. este căutată de oameni din țară și străinătate înseamnă că medicina chinezească funcționează. Care a fost experiența tibetană trăită?

Experienta tibetană a durat un an și a presupus multa muncă și studiu. Am studiat cu cei mai buni profesori de medicină tradițională.

Ce recomandări de trai în bună sănătate ne-ați da?!

În culturile orientale tradiționale, stilul de viață impunea o conduită igienică și alimentară, un ritm echilibrat de existență și comuniunea dintre om – natură – divinitate. Acupunctura, preparatele din plante medicinale, masajul și multe alte practici terapeutice erau uzuale, făceau parte din stilul de viață al acelor civilizații.

Omul modern are nevoie să învețe să privească dincolo de barierele educației, să se întoarcă la lucrurile simple, apropiate de natură, să regăsească armonia cu mediul care îl înconjoară și să-și îmbunătățească astfel viața.

V-ați implicat în tratatarea lui Andrei Bercia, afectat de scleroză multiplă. Inginerul de aviație aflat pe stradă, de cinci ani, căruia încerc să-i dau un sens. Există soluții?

Da, are soluții și de încetinire și de remediere. Depinde foarte mult și de starea mentală a omului și de dorința sa de vindecare. Am mai tratat, cu rezultate foarte bune.

 

Deja, după cinci ședințe la dr. Codruț Țuțu, Andrei merge în prima parte a zilei, fără susținere, iar, pumpersul îl foloșește mai rar (o mărturie că Andrei merge dificil, dar, merge, este prezentată pe pagina Facebook ”Doar noi, speranță pentru Andrei”). Va urma tratamentul donat de Clinica Pirasan, un an de zile, adică atât cât a învățat dr. Codruț Țuțu în peștera tibetană.

 

Foto: Cristina Nichitus Roncea

Categorii:
Spiritualitate

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

!--/Google Analytics -->