fbpx
„De profesie, OM, încerc să las o urmă cu tocul pe hârtie. Nu cred în tocuri roșii. Fac zgomot.“

Dă-te jos din mintea ta!

de

Eram pe driverul șmotru, când fetele mele m-au chemat să văd o emisiune – Daniela Floroiu, invitata lui Alice Năstase Buciuta, vorbea despre NLP. Am văzut, ne-a plăcut și ne-am tot dus ”Pe linia timpului” cu niște întrebări betonate, dar, pe care, la întoarcere, le-am dovedit.

Este confortabil să dăm vina pe alții pentru rateurile noastre, din cauza lui, din cauza ei, din cauza lor, dăm cu ”din cauza” în ei de le merg fulgii… Dar ce moale ne devine perna! Dacă, însă, ne-am recunoaște și împrieteni cu DA-urile greșite prin trecut, ce împăcați am fi!

Ascultați-o pe Daniela Floroiu, expert în NLP, vorbește pentru noi. Dacă mai și mergeți la workshop-ul ei, să nu-mi ziceți mie, Manu, că n-a meritat! 🙂

  • Creierul are încă multe necunoscute și pentru medici. Tot mai des, se apelează la terapii alternative. Ce faci, de fapt?

Ceea ce fac eu în workshop-urile mele este să-i ajut pe cursanți să lucreze cu mintea lor și să-și acceseze resursele din subconștient astfel încât să-și transforme fricile și credințele limitative în resurse pentru creștere, evoluție și succes.

Pentru asta mă folosesc de tehnici și procese din programarea neuro lingvistică, tehnici care te ajută să-ți formezi o atitudine mentală pozitivă, să îți (re)dobândești încrederea în forțele proprii, să îți descoperi calități sau resurse interioare pe care nu știai că le ai.

Avem tendința să credem că toată cunoașterea noastră se află la nivelul minții conștiente, când, de fapt, nu este deloc așa.

Mintea conștientă este ancorată în timp, conține doar informații ce provin din experiențele trecute și poate lucra cu maxim 3 evenimente simultan pe care le procesează cu o viteză de 2.000 biți pe secundă.

Mintea subconștientă, însă, este atemporală, se bazează pe simțuri și senzații, poate lucra cu mii de evenimente simultan pe care le procesează  cu o viteză de 4 miliarde biți pe secundă.

Bogăția noastră cea mai mare se află deci în mintea subconștientă  care este, de fapt, responsabilă de 95% dintre deciziile noastre – fapt demonstrat științific.

  • Cum ar aprecia abordarea ta un specialist din mediul științelor exacte, de pildă, un matematician?

Nu am avut la niciun curs matematicieni, dar, am avut mulți economiști, profesori (chiar și de matematică), directori financiari, ingineri, avocați, IT-ști, persoane care lucrează în marketing, logistică sau vânzări, directori de grădinițe, directori de resurse umane. Din câte am observat eu, oamenii sunt, mai degrabă, interesați de rezultatele rapide (validate în primele ore sau zile după workshop) pe care le obțin în urma exercițiilor și, mai puțin, de motivele pentru care tehnicile funcționează atât de eficient.

  • Mergi prin țară, în sesiuni la care se înscriu oamenii, chiar cu o lună înainte. Cum au aflat de workshop-ul tău?

Mulți dintre ei mă urmăresc pe Facebook, le plac postările și îmi spun, adeseori, cât de mult i-am ajutat cu ceea ce am scris de-a lungul anilor și, apoi, menționează că ar fi venit în sala de curs la orice workshop aș fi susținut în orașul lor.

Alții m-au văzut în emisiunile lui Alice Năstase de la Canal 33 – Marea Dragoste și Ștafeta Fericirii, a Danei Bălăceanu de la Antena 1 Ploiești, în Lumea Nevăzută, sau ca invitată a Nadiei Spătariu de la Alba Carolina TV în Curaj Feminin. Mărturisesc că apariția în aceste emisiuni mi-a oferit prilejul de a avea în sala de curs oameni care au venit din Australia, Statele Unite ale Americii, Israel, Suedia, Norvegia, Elveția, Belgia, Germania, Franța, Italia, Spania.

  • Ce înseamnă NLP și ce efecte are?

NLP înseamnă Programare Neuro Lingvistică și dacă ar fi să folosim chiar definițiile date de creatorii săi, NLP-ul este:

  • Studiul excelenței umane și cum anume o putem reproduce – John Grinder-co-creator NLP
  • Abilitatea de a-ți controla propriile stări mentale prin controlul propriului creier- Richard Bandler, co-creator NLP
  • Arta și știința desăvârșirii personale – Joseph O Connor, Dezvoltator NLP

NLP-ul ne învață cum să ne folosim de propriile resurse – limbajul, reprezentările mentale, sistemele de convingeri și valori pentru a ne coordona gândurile și comportamentele, astfel încât să obținem rezultatele pe care ni le dorim. Ne ajută să recunoaștem și să schimbăm ceea ce nu ne place la noi și să ne stabilim strategii de succes, astfel încât să atingem excelența.

  • Lumea academică are rezerve asupra terapiei?

Întrebarea pe care mi-o pui mă face să zâmbesc deoarece ”lumea academică” ca și noțiune este un model de index referențial nespecificat conform NLP și aș răspunde acestei întrebări cu alta: ”Care lume academică?”

Așa cum spuneam, oamenii sunt interesați, mai degrabă, de eficiența tehnicilor și metodelor NLP și, mai puțin, despre părerea lumii academice. Mi se întâmplă, adeseori, ca părinții să-și trimită copii la un workshop, după ce au văzut efectul ei înșiși, sau soții să-și trimită soțiile sau chiar să se vină ”în familie” la workshop.

Mi s-a întâmplat, nu doar o dată, să fiu întrebată la finalul unui workshop: ”De ce nu se predă NLP-ul în școli?

Din păcate, nu am un răspuns pentru această întrebare.

Ceea ce știu să spun cu siguranță este că după ce ai avut contact cu NLP-ul prin experiența ta proprie, nu mai ești așa cum erai înainte. Nu mai cauți vinovați în exteriorul tău, ci, îți asumi responsabilitatea pentru alegerile tale, nu te mai victimizezi, nu îți mai cauți scuze, ci înveți să privești în interiorul tău și să conștientizezi rapid ce te blochează, ce te împiedică să ajungi acolo unde vrei si să faci ceea ce vrei.

Mai departe… este alegerea ta. Prin NLP înțelegi la nivel profund că tu ești creatorul realității tale, nimeni altcineva.

  • Ce aduci complementar, acestei terapii?

În timp, am învățat ca înainte de fiecare workshop să-mi setez intenția ca participanții să aibă cele mai profunde conștientizări și vindecări pentru care sunt pregătiți în acel moment.

În afară de asta, pun, întotdeauna, în mâinile lui Dumnezeu – prin rugăciune – rezultatele proceselor și tehnicilor pe care le fac la workshop. Câtă vreme știu că suntem cu toții protejați și ghidați de EL, nimic rău nu se poate întâmpla, iar credința mea face ca totul să se termine, de fiecare dată, cu Wow!

  • Un workshop de două zile este 500 lei/16 h, iar, la un psiholog, o ședință individuală, minim 150 lei/h. De ce în grup, oamenii empatizează altfel? Venim cu problemele pitite în haina corporatistă, iar, în două zile, nu știu ce ne faci, dar, plecăm ca niște copii luminoși.

Fiecare dintre noi suntem oglinzi pentru cei din jurul nostru. Oamenii nu se întâlnesc întâmplător la workshop-urile mele, așa, după cum, nu se întâlnesc întâmplător nici în viață.

Fiecare participant se regăsește pe sine în bucățelele de viață pe care un alt cursant le dezvăluie acolo. În acel cadru deschis, în deplină confidențialitate, oamenii își dau măștile jos și-și dau voie să fie ceea ce sunt cu adevărat: niște suflete de copii care încă tânjesc după iubire, înțelegere, compasiune din partea celor mari. Acest suflet de copil este scos la suprafață și este hrănit cu tot ceea ce (poate) nu a primit niciodată, îndeajuns. Cred că de acolo provine și lumina și strălucirea de pe chipurile cursanților la finalul workshop-ului, din acel suflet ce a fost, parcă, recompus, bandajat, vindecat și iubit în toată splendoarea lui.

  • Cum se ajunge la subconștient?

Așa după cum ai văzut și tu la workshop, totul se face cu blândețe, prin exerciții cu metafore, prin povești, prin exemple, prin meditații ghidate, astfel încât subconștientul să-și poată transmite mesajele sale subtile către mintea conștientă.

  • Visăm, uneori,  străzi, case, arhicunoscute, pe care, în real, nu le regasim în nicio amintire. Și, peisajul revine și în alte vise, în alți ani. Ce e grozăvia asta?!

Atunci când venim pe lumea asta, nu venim ”goi” decât în planul fizic. Din punct de vedere informațional, venim cu un bagaj de programe moștenite de la strămoșii noștri stocate în câmpul morfogenetic al cunoașterii, în jurul ADN-ului, precum și cu amintiri din viețile trecute sau din memoria genetică profundă pe care le păstrăm în câmpul auric.

În plus față de asta, la nivel de suflet știm tot ceea ce am experimentat vreodată, chiar dacă noi nu știm că știm.

Tocmai de aceea, spun adesea la workshop-uri: ”Dă-te jos din mintea ta!”- fiindcă acolo, la nivelul minții nu ai cum să găsești informația esențială pentru tine. Aurul și diamantele se ascund în mintea subconștientă, nu în cea conștientă.

A încerca să găsești răspunsuri în mintea conștientă la unele dintre exercițiile de la acest workshop (ca, de exemplu, la Linia Timpului) este la fel de inutil pe cât de inutil ar fi să încerci să pescuiești în mijlocul orașului New York…

Pentru mine nu este nicio mirare că la acest workshop la care ai participat și tu, oamenii pot accesa amintiri din viața intrauterină, din alte vieți sau din alte dimensiuni. Pur și simplu, se creează acel cadru necesar pentru ca astfel de informații să fie dezvăluite de subconștient, ele fiind, de altfel, necesare cursantului pentru o înțelegere a unor situații de viață actuale care-i creează disconfort, neplăcere sau suferință.

  • LINIA TIMPULUI, terapie de vindecare. Sună, cumva, ca datul în bobi. Ce e, de fapt?

Ți-a spus cineva vreodată că ai avut o reacție exagerată și tu nu ai fost de acord cu acea persoană?

Ți s-a întâmplat să ai senzații de respingere față de o anumită persoană sau față de un anumit comportament al cuiva? De exemplu: cineva țipă la o altă persoană și, deși, tu ești doar o martoră neimplicată, te apucă plânsul.

Probabil că nu ți-ai explicat de ce preferi să nu te întâlnești cu persoana care-ți provoacă o reacție de respingere sau de ce plîngi ”fără motiv”.

Experiențele noastre trecute care sunt adânc îngropate în subconștient sunt cele care ne determină reacțiile exagerate dintr-un anumit context sau comportamente care nu ne plac la noi, dar, cu toate astea, nu ne putem abține să nu le manifestăm (de exemplu: tristețe, gelozie, plâns fără motiv, teamă de autoritate, anxietate față de anumite instituții sau persoane, etc.)

Atunci când aceste experiențe ne afectează viața sau ne împiedică să obținem ceea ce ne dorim, e momentul să apelăm la Linia Timpului.

Ce face această tehnică?

  • Ne ajută să eliberăm emoțiile negative din trecutul nostru
  • Ne ajută să ne împăcăm cu situațiile neplăcute din trecut și să le dăm o conotație pozitivă
  • Ne ajută să ne creăm un viitor așa cum ni-l dorim

Creatorul acestei metode de terapie numită Linia Timpului este Tad James, iar metoda se aplică, încă, din 1985.

Cu toate astea, noțiunea de Linie a Timpului nu este ceva nou fiindcă de-a lungul istoriei, omenirea a fost conștientă de această trecere a timpului pe care Aristotel a menționat-o ca pe ”Flux de timp” în cartea sa ”Fizica”.

 70% dintre americani cred în reîncarnare. Dar nu din om în râmă, ci, din om în om. Citeam pe undeva că din Biblie s-ar fi scos pasajele despre reîncarnare, care ar fi pitite în Biblioteca Vaticanului. Tu ce părere ai?

Sunt o mulțime de cărți scrise de reputați oameni de știință care confirmă că avem un trup, dar nu suntem trupul, și că avem o minte, dar nu suntem mintea. Suntem suflete învelite în corpuri care călătoresc de la o viață la alta, de pe o planetă pe alta sau dintr-o dimensiune în alta. Recomand pentru cei ce (poate) nu cred asta, lectura cărții ”Mintea de Dincolo” scrisă de prof. dr. Constantin Dulcan, neurolog și psihiatru, deopotrivă.

În altă ordine de idei, suntem ființe multidimensionale, adică, un aspect din noi se poate afla aici, în timp ce un alt aspect al nostru poate exista în alte dimensiuni. (Vezi emisiunea Design Perfect cu Ramona Popescu de la Canal 33).

  • Ai fost directorul financiar al unei corporații. Cum ai făcut translația la un domeniu care nu dă cu virgulă?!

Translația de la un domeniu la altul am făcut-o ca orice ”contabil” cu picioarele bine înfipte în pământ, dar cu capul în nori, ca să folosesc o metaforă.

Mi-am făcut un proces de auto coaching, în urma căruia am conștientizat că prin coaching câștig energie, iar, prin contabilitate pierd energie, apoi mi-am calculat care sunt riscurile cele mai mari, mi le-am asumat și apoi, am făcut pasul spre noua mea viață.

În mod evident, m-am folosit, la rândul meu, de tot ceea ce am învățat la cursurile de NLP și la cel de Traineri NLP și mi-am aplicat singură acele tehnici care mă puteau ajuta să ajung, mai degrabă, la rezultatul pe care mi l-am dorit. Și, iată, că am reușit.

Nu am regretat nici măcar o secundă alegerea pe care am făcut-o, în ciuda greutăților inerente fiecărui început.

  • Ce alte tematici mai abordează workshop-urile tale?

În acest moment organizez trei workshop-uri:

  • – Vindecă-ți trecutul, scapă de frici, creează-ți un viitor strălucit
  • – Reinventează-ți relațiile
  • – Transformă-ți visul în realitate

Și tabăra de dezvoltare personală: Trăiește în inima ta!

  • Eși mereu pe drumuri, pentru oameni care se caută, care se (re)cunosc datorită ție. Între București, Timișoara, Cluj sau Iași, unde există cea mai mare cerere?

Din experiența mea, în acest moment, cele mai mari cereri pentru workshop-urile mele sunt în București, apoi, în Cluj și Iași, și, mai puțin, în Timișoara.

  • Suntem egali în fața Lui și, totuși, cum se prind unii dintre noi că au abilități extrasenzoriale? Și cum se raportează la acest dar, cu trufie, ”ia uite ce pot eu!” sau cu mulțumire către Dumnezeu. E păcat sau binecuvântare?

Eu cred că noi avem cu toții capacități extrasenzoriale, doar că nu toți suntem pregătiți să acceptăm asta și cu atât mai puțin să ne folosim de ele.

Eu primesc tot mai multe semnale de la cursanții mei care-mi spun că au început să vadă aura altor persoane, că li se activează palmele sau că au început să perceapă prezențe aflate între dimensiuni. Este un proces care sunt convinsă că va continua și se va extinde din ce în ce mai mult.

Consider că suntem binecuvântați să trăim conștienți aceste vremuri care sunt deosebit de interesante și care ne ajută să ne reîntoarcem la ceea ce suntem cu adevărat: lumină și iubire divină.

  • Te-ai gândit să extinzi plaja de terapie la o categorie sensibilă – adolescenții? Eu văd un sprint cu obstacole trecerea de la copil la adult.

Am primit, de câteva ori, această sugestie de la cursanții mei și, de altfel,  am și avut la workshop-uri mai mulți tineri ale căror vârste începeau de la 14 -15-16-17 ani. Mă voi gândi la un format de workshop adaptat,  în mod special, pentru ei.

  • Ce feedback-uri ai avut spre ameliorare?!

Doar astăzi am primit nu mai puțin de cinci astfel de feedback-uri care sună așa:

Oamenii îmi spun că m-am schimbat mult, iar eu simt că sunt fericită. Și-ți mulțumesc că m-ai reînvățat ce e iubirea! O pierdusem!”

”Nu știu cum, dar ai schimbat multe lucruri. Te iubesc mult! Ai har cât China!”

”Te port în fiecare zi și noapte în gândurile mele. Dacă n-ai fi fost tu, nimic din toate pe care le trăiesc nu s-ar fi întâmplat. Aș fi fost și azi tot un roboțel.”

”Tu nu-ți dai seama cât m-ai ajutat! Acum, altfel văd lucrurile. Simt că m-am schimbat. Nu știu să-ți spun cum, dar pot să-ți spun că e taaaaare bine. Simt că tu ai pus cărămizile la construcția a ceea ce sunt acum.”

”Nu am vocabular să-ți spun ce a însemnat acea îmbrățișare. Doar Dumnezeu și cu mine știm.

 

 

Categorii:
Spiritualitate

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

!--/Google Analytics -->