fbpx
„De profesie, OM, încerc să las o urmă cu tocul pe hârtie. Nu cred în tocuri roșii. Fac zgomot.“

Lavanda – socializare pe mov

de

Sălbatică și frumoasă, trăind pe creste înalte din Provence, lavanda a intrat în parteneriat comercial cu omul acum un secol și jumătate, pe la 1870. De atunci, a devenit starul parfumurilor franțuzești, și nimic nu a mai fost la fel. Industria parfumurilor de pe Coasta de Azur, de la Grasse, valorifică și azi fabuloasa floricică violet-albastră.

Dincolo de senzualitatea parfumului, zgaiba asta de floricică își revarsă darurile ei și în sănătatea noastră. Să ne amintim doar că în 2008, levănțica (Lavandula angustifolia) a fost declarată ”Planta medicinală a anului” de către NHV Theophrastus, Munchen, pentru beneficiile aduse în tratarea depresiei și menţinerea sănătăţii psihice în perioade de supraîncărcare și epuizare.

De câțiva ani, lavanda mediteraneană a ajuns la sudul Dunării, în comuna giurgiuveană Slobozia, la 65 de km de București.

O emoție care a tot crescut până când a luat forma unui proiect în jurul căruia s-a reunit tandemul familial Nedelcea – Țaga. De la buchete, la coronițe pentru copii, de la uleiuri, la săpun, de la buchețele prinse în șnur, la cutii sofisticate de dăruit, de la un selfie, la ședințe foto de nuntă, botez sau alte evenimente de dragoste.

Despre cum înflorește o idee dincoace și dincolo de gard, ne povestește Nicoleta Țaga, care, altfel, este cadru medical la Spitalul Județean Giurgiu.

De unde ideea plantării lavandei în stil mare?

Lavanda mea…. Pare banal, dar totul a început chiar de la un săpun cu parfum de levănțică. Un miros de neuitat. Apoi, într-o seară, privind gazonul din curtea părintească, mi-am imaginat tabloul ăsta: Cum ar fi dacă aici în loc de verde, ar fi mov! Și mov a fost !

Tehnic, a fost așa: am achiziționat un lot de plante ușor supradimensionat, în final, au fost necesare cam 400 de fire pentru perimetrul respectiv. Acestea s-au tot înmulțit de la an la an, curtea devenind un flacon uriaș cu parfum.

Așa a început socializarea pe mov, oameni cunoscuți sau necunoscuți ne vizitau pentru o poză în lan sau pentru un produs din levănțică. Acum, am ajuns la faza în care lumea mă-ntreabă când înflorește lavanda. Bucuria unei fotografii într-o curte plină de flori este ceva grozav! Dacă puneam taxă de decor per fotografie, eram bogați până acum. Glumesc, evident. Ne e drag să deschidem poarta oricui își dorește să vadă splendoarea de lângă casă, să-și creeze amintiri.

Am auzit de minunea acestor panicule de floare în parfum, ulei esențial sau ca mirodenie. Dar care e povestea săpunului?

Când am primit săpunul cu parfum de lavandă, mi-am zis ”Trebuie să încerc și eu!”. În copilărie, noi fetele de la țară, stăteam pe lângă bunicile noastre. Să frămânți o pâine, să umpli cu fructe o plăcintă, să fierbi bulionul, să ajuți la prepararea săpunului – era ceva normal.

Prepararea săpunului era o artă încă de pe atunci. Strângeau apă de ploaie, adăugau grăsime animală, sodă și plante medicinale, pelinul și mușețelul fiind lege! Metoda mea este ”la rece”, nu cea de pe timpul bunicii, ”la cald”. În compoziția săpunului,  se adaugă maceratul acestei flori preparat din timp, uleiul de lavandă, dar și alte uleiuri esențiale. La finalul acestui proces, decid dacă decorez sau nu săpunul cu plante uscate.

Noi nu stăm lângă Mediterană, printre coline stâncoase, este dificil să adaptezi planta în Lunca Dunării?

Lavanda este o plantă nepretențioasă, nu necesită îngrijire deosebită, rezistă la secetă și nu dezvoltă mediu propice pentru dăunători. Nu e nimic prea complicat. Singura operație necesară, cu adevărat, este tunderea acesteia în perioada de înflorire, pentru o dezvoltare armonioasă.

Alte efecte benefice?

Rolul primordial îl are uleiul de lavandă folosit încă din antichitate. Este cel mai cunoscut ulei esențial pentru efectele benefice asupra corpului și minții. Aduce calm, relaxare imediat cum deschizi o sticluță de ulei. Fie se poate utiliza în masaj, fie în aromaterapie.

Apoi, băile cu ulei de lavandă alungă stresul, relaxează, contribuie la pregătirea corpului pentru un somn odihnitor. Adio insomnii și coșmaruri!

De asemenea, împrospătează aerul din casă, având proprietăți antibacteriene și antivirale. Acolo unde e lavandă, țânțarii și moliile sunt istorie.

Care este prețul unui buchet și cât timp e recomandat sa îl păstrăm?

Prețul unui buchet de lavandă variază în funcție de volumul acestuia, cel mai ieftin având prețul de 5 lei. În ce privește conservarea, majoritatea iubitorilor de lavandă îl păstrează uscat în diferite recipiente, vaze, boluri sau simpli săculeți.

Cum putem comanda lavandă și produse din această plantă?       

Iubitorii de lavandă mă pot găsi ușor. La 6 km de Giurgiu, în comuna Slobozia, ”la șosea”, nr. 192. Sau pe Facebook, pagina ”Aromă de lavandă”.

Uite, acum, abia aștept să înflorească! Înflorirea este un spectacol, toată lumea se adună, este o sărbătoare, indiferent de zilele săptămânii.

De ar fi un simbol, ce este lavanda pentru tine, Nicoleta?

Aroma unei povești.

Categorii:
Fără categorie

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

!--/Google Analytics -->